Fysioterapeut Ingrid Lydia Haukalid reagerer på sertifiseringsordninger som AktivA.

Fysioterapeuter frustrerte over sertifiseringer

-Hvorfor må ferdig utdannede fysioterapeuter ta ekstra sertifisering i noe som burde være standard fysioterapi? Det er bare en av flere reaksjoner etter at Fysioterapeuten nylig skrev om det danske ryggprogrammet GLA:D Ryg.

Publisert Sist oppdatert

Det er fysioterapeut Ingrid Lydia Haukalid som stiller spørsmålet. En førsteamanuensis og en universitetslektor ser både fordeler og ulemper ved sertifiseringer. Debatten om sertifiseringsordningen har gått heftig på blant annet Twitter etter artikkelen om GLA:D Ryg på fysioterapeuten.no.

«Jeg kjenner frustrasjonen bobler - så jeg forsøker meg på en tråd. Hvorfor må ferdig utdannede fysioterapeuter ta ekstra sertifisering i noe som burde være standard fysioterapi? Prinsippene bak både AktivA og Glad:Ryg burde være, og er i stor grad, del av grunnutdannelsen», skrev Ingrid Lydia Haukalid, og fikk støtte av flere.

-Jeg tenker det er bra å få opp bevisstheten rundt behandlingsprinsippene, men opplever at det blir et unaturlig skille mellom de som tar sertifisering og de som ikke gjør det. Pasientene kan tenke at jeg ikke har god nok kompetanse, om jeg ikke er sertifisert. Flere institutter reklamerer med «vi har AktivA-terapeuter». Jeg var ferdig med fysioterapiutdanningen for fem år siden, og hadde mye om veiledet trening der. Jeg kan ikke se at de gjør så mye annerledes i forbindelse med AktivA, utdyper hun overfor Fysioterapeuten.

Ville heller hatt kampanjer

Haukalid jobber i dag hos fysioretthjem.no, men forteller at hun har fire barn og har vurdert å starte for seg selv. Da blir det utfordrende å skulle ta en sertifisering, med fravær, tid og penger. Hun mener behovet for informasjon og bevissthet rundt artrosebehandling kunne vært dekket gjennom informasjonsmateriell, kampanjer og for eksempel en poster som de kunne slått opp på instituttet.

-Jeg ville heller hatt en åpen, offentlig tilnærming. Jeg tenker sertifisering er unødvendig, slike opplegg kunne de heller hatt når det er snakk om unike teknikker, sier hun.

Kan skape innenfor- og utenforskap

Lennart Bentsen er fysioterapeut og universitetslektor på NTNU. Han sier det er viktig å sørge for et mer moderne, konsistent og kunnskapsbasert helsevesen. Derfor kan slike initiativ som innebærer sertifisering være bra for bevisstheten, være til støtte for klinikere og bra for å få konsistent praksis, sier han, og understreker at AktivA er et kjempefint initiativ.

-Samtidig tenker jeg at man kan oppnå dette uten sertifiseringsordning og at det skapes et slags monopol på kunnskapen. En slik ordning kan skape et falskt skille, et innenfor- og utenforskap. Etter som AktivA har vokst seg store, kan det i befolkningens øyne bli slik at en fysioterapeut som ikke har tilbud om AktivA, ikke har kompetanse på artrose. AktivA har ikke funnet på noe nytt – de bruker kjent kunnskap og kliniske retningslinjer. Budskapet rundt artrosebehandling kunne være spredt på andre måter enn gjennom sertifisering, sier Bentsen.

Prosjektleder May Arna Risberg i AktivA sier seg ikke enig i hvordan AktivA fremstilles – les hennes kommentarer til debatten.

Universitetslektoren er også opptatt av at det generelt ikke er noen kvalitetssikring av sertifiseringer i dag. Hvem som helst kan sette opp slike tilbud, og skape et inntrykk av en formell ekstrakompetanse. Skal vi ha sertifiseringer, ønsker Bentsen at det er høyere myndigheter som utsteder dem etter bestemte kriterier.

Vanlig å betale for kurs

Ben Clarsen er fysioterapeut og førsteamanuensis på Norges idrettshøgskole. Han sier at om så utdanningen fysioterapeuter får, burde ta høyde for behandlingen, så er det å endre pensum på en bachelorutdanning ofte en lang og omfattende prosess. Utdanningen må være sikker på at evidensen er endret, og ikke bare en trend.

- Det er jo helt vanlig å betale for kurs for å fylle på og oppdatere seg. Utdanningen slutter ikke når du er ferdig med bachelorgraden. Det er kunnskapen man betaler for, selve sertifiseringen tenker jeg ikke åpner så mange dører. Sertifiseringer kan også være nyttige for å få budskap ut til fysioterapeuter. Samtidig kan noen sertifiseringer bli oversolgt, og de sier jo ikke nødvendigvis noe om hvor dyktig fysioterapeuten er. Det er mange måter å bli en god fysioterapeut på uten å ta en sertifisering, blant annet å lese kliniske studier med et kritisk blikk. Da er det viktig å klare å hente ut prinsippene bak studien og individualisere, sier han.

Powered by Labrador CMS