Illustrasjonsfoto.

Temadag

Nå kan fysioterapeuter lære mer om konsekvenser av hjemmekontor

Hjemmekontor – eller fjernarbeid – har utvilsomt blitt den nye hverdagen for mange. Nå setter NFF fokus på helsekonsekvensene og inviterer til temadag.

Publisert Sist oppdatert

Kort om temadagen

  • Fokus: Utfordringer med hjemmekontor
  • Arrangeres 17. november
  • Gjennomføres digitatlt

Les mer her

- Hjemmekontor har blitt løsningen for mange, også innen virksomheter og bransjer som ikke tidligere har praktisert det. Vi ønsker derfor å sette fokus på hvilke konsekvenser det har hatt, og kan ha, for arbeidstakeres helse. Vi vil også fokusere på hvordan det påvirker arbeidsmiljøet på arbeidsplassen, sier Carolina Lybäck-Forsbacka.

Hun er leder for faggruppen for Arbeids- og folkehelse i Norsk Fysioterapeutforbund og sitter i arbeidsgruppen som har ansvaret for temadagen.

I løpet av dagen vil deltakerne få innsikt i hva som kan være gode helsefremmende tiltak for de på hjemmekontor.

- Selv om vi nå er tilbake til en mer normalisert hverdag, har enkelte virksomheter endret arbeidsmåtene sine og fortsetter med såkalte hybride løsninger. Derfor er hjemmekontor en aktuell problemstilling også fremover, sier Lybäck-Forsbacka.

Hun påpeker at det å jobbe på hjemmekontor ikke har vært praktisert i stor utstrekning tidligere, og at mange som har jobbet hjemmefra siden koronapandemien startet, ikke har hatt gode nok fasiliteter til å kunne jobbe på en gunstig måte.

- Arbeidet i seg selv er ikke nødvendigvis annerledes på hjemmekontor sammenlignet med det å være fysisk på kontoret. Men rammefaktorene er ikke de samme. Derfor kan problemene ha økt. Det håper vi temadagen skal gi svar på, sier Lybäck-Forsbacka.

Hjemmekontor er en relativt ny problemstilling i det omfanget vi ser nå. I følge Lybäck-Forsbacka har denne måten å jobbe på potensielle konsekvenser for arbeidsmiljøet og for den enkeltes helse.

Hun opplyser blant annet at 7 av 10 yrkesaktive i Norge i dag rapporterer om muskel- og skjelettplager i løpet av den siste måneden. 50 prosent av dem sier plagene skyldes jobben.

- Mange av disse arbeidstakerne vil kanskje møte en fysioterapeut for å få hjelp. Det vil derfor styrke tilbudet pasienten får, at fysioterapeuten har kjennskap til risikofaktorer, sier Lybäck-Forsbacka.

Hun mener temadagen er relevant for de som jobber i bedriftshelsetjenesten samt andre instanser der arbeidshelse og arbeidsmiljø er i fokus.

I tillegg håper hun innholdet er relevant og interessant for fysioterapeuter som møter pasienter med plager som relateres til arbeidet.

- Fysioterapeuter kan ha en forebyggende og behandlende rolle på mange plan; både i møte med den enkelte pasient eller arbeidstaker og i oppfølging av det organisatoriske arbeidsmiljøet, sier Lybäck-Forsbacka.

Vil du vite mer om temadagen, kan du lese mer her.

Powered by Labrador CMS